Jona kap 1- vilka konsekvenser får mina handlingar?

I boken om Jona får vår fantasi och vetenskapliga hållning utmaning. Tror vi verkligen att det är möjligt för en storm att uppstå från ingenstans och tvärt sluta om vi människor agerar på ett visst sätt? Tror vi att människan och Gud har den typen av samverkan på vår väderlek? Är boken en historisk skildring eller en fantasifull berättelse?

Det kan till och med vara värt att fundera lite över vilken bibelsyn man har i och med läsningen i Jona. Vad tror jag syftet med Jona bok? En historisk skildring eller är det en berättelse som handlar om något annat?

Bibeln fungerar som allra bäst när man läser och diskuterar den tillsammans med andra. När det blir en utgångspunkt för att tala om de existentiella frågorna och spegla sig själv i de stora frågorna om livet.

Blev Jona uppäten av en fisk eller kan man se det som en illustration för det mörker, själens dunkla natt, som vi kan hamna i av olika kriser i livet? Kan man inte se stormen som en illustration för de stora känslomässiga rörelser, och kanske även reaktioner från omgivningen, som vi får när vi väljer bort den sunda kärlekens väg i våra liv? När vi stänger hjärtat och väljer rädsla istället för att prova tillitens?

Jona är omnämnd i ett annat stycke i Bibeln (2 kungaboken 14:25) och genom den texten lär vi känna Jona som en falsk profet (eftersom han fick i uppdrag att tala om Jerusalems fall men där staden sedan blev benådad). Hur påverkade detta rykte Jonas beslut om att följa Guds kallelse till Nineve? Kan det ha gjort honom motvillig, eftersom han fått utstå missförstånd trots att han bara gjort det han upplevt varit rätt?

På söndag ska vi läsa kapitel 2, vi möts via zoom kl.16.00 och vill du haka på är du hjärtligt välkommen. Vi fortsätter samtalet om de frågor och tankar som väcks av läsningen! (kommentera här eller skicka ett mail så får du länk till samlingen!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: