Jona kap 2

Det är dags att stanna upp en stund vid Jona kapitel 2. I första kapitlet får vi följa en profet som väljer att göra tvärtom det Gud säger åt honom att göra. Under flykten blir det storm och sjömännens lösning på det hela är att leta efter en syndabock. Strålkastaren hamnar till slut på Jona och i kapitel 2 får vi följa Jona efter att han kastats överbord.

”Herren lät en stor fisk sluka Jona. I tre dagar och tre nätter var Jona inne i fiskens buk. Därifrån bad han till Herren, sin Gud: Jag ropade till Herren i min nöd och han svarade mig. Ur dödsrikets inre steg mitt rop och du hörde min röst.

Du slungade mig i djupet, mitt i havet, där strömmarna fångade mig.

Alla dina brottsjöar slog samman över mitt huvud.

Jag tänkte: Jag har fördrivits från dig. Får jag se ditt heliga tempel igen?

Vattnet slöt sig om min strupe, djupet fångade mig. Sjögräs snärjdes kring mitt huvud där nere vid bergens rötter.

Jag sjönk till det land vars portar skulle reglas bakom mig för evigt.

Men du gav mig liv, o Herre, min Gud, och förde mig upp ur graven.8

Då mina krafter sinade vände jag mig till Herren.

Min bön nådde dig, nådde ditt heliga tempel.

De som dyrkar falska gudar överger sin trofaste hjälpare.

Men jag skall offra åt dig under lovsång och infria mina löften.

Räddningen kommer från Herren.

På Herrens befallning spydde fisken upp Jona på land.”

Om vi stannar upp i den här texten en stund och ser på innehållet. Finns det något som väcker en fråga, känsla eller tanke hos dig? Vad handlar kapitlet om? Vad vi ser hänger mycket på hur vi läser texten. Är det en bokstavlig beskrivning av en historisk händelse eller är det en symbolisk berättelse som vill säga oss något? Här finns många olika skolor och traditioner. Personligen läser jag helst Jonas som en symbolisk berättelse med många bottnar.

Kommande veckor ska jag dela ett par saker som jag tänkt på när jag läste det här kapitlet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: