Jona kapitel 3 – gräsrotsrörelse och ändrade planer

En annan sak vi samtalade om senast vi sågs för att läsa Jona och samtala om texten var att vi såg något mirakulöst hända i staden.

Jonas hade blivit ombedd att förkunna stadens dom. Staden skulle gå under och vad man kan se i kapitlet så verkar han inte gå in särskilt hårt i sin predikan till staden. Ändå verkar det vara tillräckligt för att folk skulle ta till sig av budskapet. Så pass att det blev till en gräsrotsrörelse som tillslut nådde fram till kungen.

Det är ju inte självklart att domedagspredikningar skapar så mycket förändring. Men Jona måste ha gjort någonting rätt. Kanske var det bara rätt timing. Hela staden hamnar i rörelse och det verkar vara det som också får kungen att agera och utlysa fasta för alla invånare.

Vi funderade under samtalet om det är det som saknas nu för att klimatrörelsen ska nå till de politiska rummen. Att folket upprörs och börjar vända om så att ledarna för vårat land ser att det här är något de behöver prioritera? Ett annat mer aktuellt sådant exempel är våldet mot kvinnor som senaste dagarna fått så pass mycket uppmärksamhet att det till slut fick politiker att börja agera. Kanske ser vi här i kapitel tre den demokratiska modellen?

Ofta hamnar vi i ett läge där vi väntar på våra ledare och politiker. Varför gör de ingenting åt det här? Men kanske är det så att makten inte främst finns hos dem utan att det är varje individs ansvar att agera när man ser att något är fel eller när man blir berörd av ett skede. Och att det också är då som förändringen blir möjlig också på mer övergripande plan.

Hela staden Nineve vände om och Gud ändrade sig men det verkar inte riktigt som att Jona blev så glad.. det är frestande att ta sig an kapitel 4 på en gång men nu får vi hålla oss några dagar till. På söndag den 25/4 kl.16.00 kör vi sista tillfället! Hojta om du vill vara med så skickar jag en zoomlänk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: